top of page

Aasin selässä

”Iloitse, tytär Siion! Riemuitse, tytär Jerusalem! Katso, kuninkaasi tulee. Vanhurskas ja voittoisa hän on, hän on nöyrä, hän ratsastaa aasilla, aasi on hänen kuninkaallinen ratsunsa.” (Sak. 9:9)


1.Adventtisunnuntaina muistetaan sitä, kuinka Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemiin. Aasi jo itsessään kertoi jotakin hänestä, joka oli tulossa. Aasi viestittää siitä, että ratsastaja oli tulossa rauhan sanoman kanssa. Jos hän olisi tullut taistelumielellä, niin hänellä olisi ollut käytössään vahvat hevosvaljakot, joilla hän olisi voinut taistella vihollista vastaan.


Aasilla tuleminen kuvastaa myös nöyryyttä ja vaatimattomuutta. Jeesus oli kyllä kuningas, mutta hän ei tahtonut korostaa sitä näyttävillä ulkoisilla tunnusmerkeillä, jotka liitetään maalliseen kuninkuuteen. Hän kuninkuutensa on toisenlaista. Hän on helposti lähestyttävä, jotta kukaan itsensä pieneksi kokeva ja epäonnistunut ihminen ei pelkäisi liittyä hänen seuraansa.


Ratsunsa valinnassaan Jeesus tunnustautui ennustetuksi ja odotetuksi Messiaaksi. Ihmiset tunnistivat hänet aasin selästä. He levittivät tielle oksia ja vaatteita ja he huusivat Jeesukselle: ”Hoosianna”, auta, pelasta! Hän tuli keskellemme ja tuo mukanaan taivaallista apua ja lohdutusta. Häneltä me saamme pyytää syntejämme anteeksi ja apua elämän huolissa ja vastoinkäymisissä.


Kaikukoon siis Hoosianna tänään 1. adventtisunnuntaina, kun aloitamme uutta kirkkovuotta! Jeesus kutsuu meitä matkalle, syventämään hänen tulemisensa merkitystä kirkkovuoden pyhien – joulu, pääsiäinen, helluntai ym. – sanomaa tutkimalla. Kun tälle matkalle jälleen lähdemme, niin sytytämme ensimmäisen adventtikynttilän. Siunausta ja valoa matkallesi!

Rukous: Jeesus, Vapahtajamme.
Tänään, ensimmäisen adventtikynttilän sytyttämisen päivänä, mielemme täyttyy iloisesta odotuksesta: Sinä, Herramme Jeesus, saavuit kerran kansasi luo nöyränä ja hiljaisena.
Kiitos, että tahdot tänäänkin tulla jokaiseen kotiin ja sytyttää valosi talven pimeyteen.
Tahdomme liittyä iloitsevaan joukkoon ja toivottaa sinut tervetulleeksi.
Tule, rakas Jeesus.

bottom of page