top of page

Paasto on keskittymistä kaikkein tärkeimpään

Laskiainen tunnetaan mäenlaskusta ja laskiaispullista. Kristillisessä kalenterissa se tarkoittaa laskeutumista paastonaikaan. Laskiaistiistaita seuraavana tuhkakeskiviikkona voit vaikka tulla iltakirkkoon Tuusulan srk-keskukseen, piirtämään otsaasi tuhkaristin katumuksen merkiksi. Paastonaikana luetaan Raamatusta kertomuksia, joissa Jeesuksen julkinen toiminta saavuttaa käännekohtansa. Hänen kulkunsa kohti Jerusalemia, kärsimystä ja kuolemaa, alkaa.


Kun nyt katsellaan Jeesuksen elämän viimeisiä vaiheita, niin siihen liittyy hiljentyminen ja pitäytyminen yksinkertaisiin elämäntapoihin. Jumalanpalveluksissakin jätetään halleluja ja kiitosvirsi pois, koska se sopisi huonosti yhteen Vapahtajamme kärsimystien tutkimisen kanssa. Vasta sitten kun saavutamme pääsiäisen, niin halleluja taas kajahtaa!


Jeesuksen kulkua katsellessa näemme, kuinka Rakkaus kulkee ihmisten keskellä. Siitä rakkaudesta saa osansa niin syntinen nainen fariseuksen luona, Jeesuksen kieltävä Pietari, kuin ryöväri ristinpuussakin, ja monet muutkin. Rakkaus saa täyttymyksensä, kun Jeesus antaa ristillä henkensä ja toteaa: ”Se on täytetty”. Hän antoi itsensä uhriksi, jotta meillä olisi sovitus ja rauha Jumalan kanssa.


On tämä suuri rakkauden teko, jonka Jeesus teki kaikkien ihmisten hyväksi. Jumalan Poikana hänellä oli siihen mahdollisuus ja valtuudet. Meitä myös kutsutaan tekemään merkityksellisiä rakkauden tekoja, omassa pienemmässä mittakaavassa. Elämän tarkoitus ei toteudu itselleen elämisessä, vaan siinä, että teemme asioita toisten hyväksi. Siihen Jeesus antoi esimerkin ja siihen hän myös Henkensä kautta tahtoo antaa motivaatiota ja voimaa.


Paasto ohjaa siis sekä Jeesuksen tien, että oman tien tutkimiseen. Mistä minä voisin luopua nyt paaston aikana, jotta jäisi enemmän tilaa Jumalan kohtaamiseen ja lähimmäisen rakkauteen? Onko kaikki elämässäni niin tarpeellista, vai tarkistaisinko elämäni suuntaa? Kun Jeesus luopui elämästään meidän hyväksi, niin mistä minä voisin luopua toisten hyväksi? Paasto on siten keskittymistä kaikkein tärkeimpään. Siten elämässämme voi vahvistua usko ja rakkaus.

bottom of page