top of page

Voittajan puolella

Palmusunnuntaista alkaa hiljainen viikko. Sitä kutsutaan myös kärsimysviikoksi tai piinaviikoksi. Seuraamme Kristuksen viimeisiä vaiheita maan päällä. Ne olivat kärsimystä ja piinaa, kun häntä kuulusteltiin, pahoinpideltiin ja viimein surmattiin ristiinnaulitsemalla.


Palmusunnuntaina Jeesus ratsastaa Jerusalemiin, maanantaina hän rukoilee Getsemanessa, tiistaina Jeesusta tutkitaan, keskiviikkona tuomitaan, torstaina Jeesus asettaa ehtoollisen, perjantaina hänet naulitaan ristille ja haudataan, lauantaina hän on haudassa ja tuonelassa ja viimein sunnuntaina, pääsiäisenä, hän nousee ylös.


Jeesuksen vaiheet menivät Taivaan Isän suunnitelman mukaan. Syntiinlankeemuksen aiheuttama välirikko Jumalan ja ihmisen välillä täytyi korjata. Jeesus tuli tekemään sen. Hän kärsi ristillä kuoleman meidän syntiemme tähden. Hän otti päälleen sen rangaistuksen, joka olisi kuulunut meille. Näin hän sai aikaan sovituksen Jumalan ja ihmisten välille.


Ristinkuolema merkitsi myös voittoa Jumalaa vastustavista henkivalloista. Niille risti saattoi ensin näyttää voitolta, mutta kun sen kautta annetaan anteeksi Jumalaa ja ihmistä erottava synti, niin tappioksihan se kääntyi Jumalan vastustajille. Kun synnin seurauksena tuli kuolema, niin senkin Jeesus voitti noustuaan ylös haudastaan.


Pääsiäinen tarkoittaa pääsemistä jostakin. Se merkitsee paastosta pääsemistä, paastonajan loppumista. Ja ennen kaikkea se merkitsee voittoa niistä valloista, jotka estävät pääsyämme Jumalan yhteyteen. Synti, Jumalan vastustaja ja kuolema on voitettu.


Pääsiäinen ja sitä edeltävät tapahtumat muistuttavat siitä, että olemme lopulta voittajan puolella. Jumalan armo, rakkaus ja huolenpito ovat totta. Olemme hänen suojissa, jolla on lopulta kaikki valta. Olemme turvassa. Kun olemme seuranneet Kristuksen kärsimystietä ja sen loppuhuipentumaa, niin viimein saamme huokaista helpotuksesta: Jeesus teki sen!


”Nyt se suuri päivä koitti, armon päivä valkeni. Haudan hirmut Kristus voitti, vankeuden vangitsi. Kärsitty on tuomiomme, noussut armon aurinkomme.” Virsi 84:1

bottom of page